Ga naar de inhoud

Watermeln, een intelligente batterij-brandstofcelcombinatie

To connect the dots, dat is precies waar de oprichters van Watermeln zich door onderscheiden. Het was namelijk Jasper Baltus die tijdens zijn afstudeerproject van de opleiding Technische bedrijfskunde nadacht over het hergebruik EV-batterijen. Gewapend met die kennis en ervaring die Jeff Wezel opdeed in de waterstoftechnologie ontwikkelden zij de Watermeln, een intelligente batterij-brandstofcelcombinatie die draait bij de versterking van de oeverconstructie van het Noord-Hollandsch Kanaal.

“De opdracht tijdens mijn afstuderen was om van de afgedankte batterijen uit elektrische auto’s een economisch rendabel businessmodel te maken, ondanks dat deze accu’s nog maar sporadisch vrij kwamen. Dat pakten we steeds breder op met als resultaat EcarACCU, een bedrijf dat accupakketten uit EV-auto’s demonteert en de cellen hergebruikt.” Bij hetzelfde bedrijf studeerde ook Jaspers zakenpartner Jeff af, al splitsen hun wegen zich tijdelijk. “Ik zette een batterijverhuurafdeling verder op, terwijl Jeff ondertussen actief was in de waterstoftechnologie. Beiden merkten we echter dat een van de knelpunten is dat batterijen constant bijgevoed moet worden. Zo ontstond het idee om een waterstofgenerator te ontwikkelen.”

Noord-Hollandskanaal
Noord-Hollandskanaal

In eerste instantie waren festivals de huurders voor Watermeln, maar de bouw kwam al snel in zicht. “Festivals hebben een volatiel stroomprofiel en er moeten behoorlijk hoge pieken opgevangen worden.” Maar ook bij een regelmatiger en langduriger stroomvraag in de bouw bewijst Watermeln zijn waarde. Zoals in Purmerend bij de versterking van de oeverconstructie in opdracht van de provincie Noord-Holland. “Combinatie Beens Groep/Hakkers heeft een laadbehoefte van bijna 500kWh per dag voor een elektrisch schip. Met een (traditionele) 10 footscontainer met accu’s wordt dat lastig. Deze heeft een capaciteit zo’n 300 tot 500 kWh en moet dan te vaak van het ponton worden gehaald om op een andere plek te laden. En een dieselgenerator ernaast is bij dit project ook geen optie.” Voor de Watermeln, WM 200, zijn minder logistieke handelingen nodig om emissievrij te werken, omdat waterstof ter plaatse wordt omgezet in elektriciteit. “De groene waterstof wordt aangeleverd in een H2-container van ROGER Renewable Energy B.V.. Dat is een 20 footscontainer met gasflessen aan de binnenzijde. Deze heeft een inhoud van 300 kilo waterstof. Doordat de brandstofcel minimaal 15 kWh elektriciteit per kilo waterstof produceert heeft de mobiele hub een indrukwekkende bruikbare capaciteit van meer dan 4.500 kWh. Beens kan daardoor met één ROGER-container meerdere weken duurzaam laden.”

In Purmerend koopt de aannemer zelf de waterstof in, maar Watermeln biedt meerdere opties aan. “Wij kunnen – doordat we goede inkoopcondities hebben bedongen – ook tegen een aantrekkelijke prijs de waterstof leveren. Daarnaast is er de mogelijkheid om de interne batterij bij te voeden vanuit het net. Dit kan een deel van de kosten besparen.”

Watermeln
Watermeln

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Ivo van Zon
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Marc Derksen
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021