Hoofdlijnenakkoord schept meer duidelijkheid

Vanochtend is het Hoofdlijnenakkoord met de plannen voor de komende jaren overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer. In twee paragrafen van het akkoord wordt ingegaan op de energievoorziening en bouw. Soms op hoofdlijnen, andere keren worden er ook meer concrete plannen beschreven. Een korte samenvatting …
Voor de bouw en GWW wordt ingezet op:
- Er wordt zo snel mogelijk een Woontop georganiseerd, waarbij rijksoverheid, pensioenfondsen, woningcorporaties, sociale partners, gemeenten en provincies afdwingbare afspraken maken om woningbouw structureel te verhogen. Als politiek doel is de afspraak om structureel 100.000 woningen per jaar erbij te bouwen.
- Voor de GWW-sector is er de komende jaren een grote onderhoudsopgave. Doel is instandhouding van de minimaal benodigde basiskwaliteit van de bestaande weg-, waterweg- en OV-infrastructuur. Aanvullend – bij voldoende personeel, vergunningsruimte en middelen – worden de 17 gepauzeerde projecten opgepakt (bijv. A1/A30 (Barneveld Oost), A67 (Leenderheide - Geldrop), Volkerak- en Kreekraksluizen, vaarweg IJsselmeer – Meppel). Prioritaire knelpunten in het OV en op het water zijn de Nedersaksenlijn (Groningen - Almelo/Enschede), de OVverbinding Amsterdam-Haarlemmermeer en de bevaarbaarheid van de IJssel. Bij spoorverbindingen wordt per regio bezien wat nodig is.
- De aanleg van de Lelylijn wordt voortgezet, waarbij met de aanleg wordt gestart in Groningen indien dit uitvoeringstechnisch mogelijk is.
- Het Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt herijkt om te borgen dat onze dijken ook in de toekomst voldoende en tijdig bescherming bieden.
Met betrekking tot de energietransitie staat het volgende nu op papier:
- Er wordt ingezet op meer energieonafhankelijkheid en eigen duurzame energieproductie.
- Het oplossen van netcongestie krijgt voorrang, waarbij de regie bij het kabinet ligt, onder andere als het gaat om (her-)prioritering van wie wanneer op het net wordt aangesloten.
- De aanschaf van elektrische voertuigen blijft ondersteund worden, waarbij ook oog gehouden wordt voor de ‘fossiele rijders’ en een eerlijke verdeling van de kosten tussen beide groepen. De subsidies stoppen allemaal per 2025, de MRB gewichtscorrectie (fiscaal) blijft bestaan.
- Bezien wordt op welke manier het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld, onder andere om uitzonderingen voor bijvoorbeeld ondernemers landelijk te kunnen regelen (standaardiseren). De instelling van zero-emissiezones blijft een gemeentelijk besluit.
- Het Klimaatfonds wordt gebruikt voor investeringen in innovaties en technologie zoals ‘CCS’ en groene waterstof. Indien nodig kan blauwe waterstof worden ingezet als tussenstap.
Met deze korte samenvatting hebben we niet de illusie compleet te zijn, bovendien zullen plannen nader uitgewerkt moeten worden. Het hoofdlijnenakkoord vind je hier.