Ga naar de inhoud

Bork Groep laat mogelijkheden elektrisch slopen zien

Bork Groep is een van de Veras-bedrijven die het publiek op Demolition Day liet kennismaken met het slopersvak én emissievrij draaien. Arnout Vos is commercieel manager bij Bork Groep en nauw betrokken bij alle ontwikkelingen op het terrein van duurzaamheid en circulariteit. “Schoon en emissieloos draaien is daar onderdeel van.”

“We zijn begonnen met het elektrificeren van het kleine materieel, handgereedschap en rijdende machines tot 5 ton”, vertelt hij. Maar inmiddels is ook het grote materieel aan de beurt. “Op Demolition Day komen ook onze elektrische 30-tons rupskraan en elektrische 6x2 vrachtwagen (trekker) in actie. Deze trekker is multi-inzetbaar met een kiptrailer, een afzetbaar portaalsysteem of een semi-dieplader waarmee we ons materieel naar de locatie kunnen vervoeren.”

Bork Groep
Bork Groep

De nieuwe elektrische rupskraan is een omgebouwde Hyundai 260. “Een verzwaarde machine uitgerust met speciale slooptools”, legt Arnout uit. “Deze zetten we in op duurzame sloopprojecten en hij draait mee op onze recyclinglocatie. Bij regulier werk is de rupskraan een volledige werkdag inzetbaar, maar binnenkort krijgen we een zwaarder accupakket waardoor een dag werken met één accu ook mogelijk is bij zware werkzaamheden, zoals vergruizen en hameren.”

Waar hij op wijst is dat elektrisch werken een goede voorbereiding vergt. “In het voortraject moet je het type werkzaamheden, het beschikbare materieel, de logistiek en de laadmogelijkheden goed in beeld hebben. Dat is vooral een aanpassing in de planning, want door die zorgvuldige voorbereiding winnen we later weer tijd.” Bij Niemeyer was het belangrijkste issue al getackeld; er was een grote stroomaansluiting aanwezig. “Maar als dat niet het geval is dan moet deze tijdig aangevraagd worden anders ben je aangewezen op accupacks.”

Over de prestaties van het elektrische materieel is hij tevreden. “Het is schoner en we beperken geluidsoverlast voor omwonenden. Waar we ons echter wel zorgen over maken is dat er te weinig  emissieloze projecten worden uitgevraagd. Terwijl wij continuïteit nodig hebben om op te schalen.”

Bork Groep Demolition Day
Bork Groep Demolition Day

Wie is De Groene Koers?

De Groene Koers wordt vertegenwoordigd door:

  • Koninklijke Bouwend Nederland – Jorrit van Ommen
  • BMWT – Hans Zwaanenburg
  • Cumela – Nico Willemsen
  • Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – Mario Geuze
  • MKB Infra – Pieter Boelhouwer

Initiatief van


© De Groene Koers – 2021